From the Original English Indulge Me

Fionn Zarubica

gookie1

U redu, samo želim da se zabavim.

Isprobala sam sve opcije- brinula sam o svemu, nisam brinula ni o čemu, uključila sam se i radila sve što je u mojoj moći, sklanjala sam se sa puta.

Sada shvatam da bez obzira na to šta radila, kako se god postavila ili kako se god predstavila, to ne pravi nikakvu razliku. Stvari bi ispale iste, rezultati su bili isti; život nije bio niti jednostavniji niti komplikovaniji. Mogu to porediti sa odlaskom u bioskop. Mogu da odem i da budem potpuno spremna da se grozno provedem, ili mogu da odem i da zaista budem uzbuđena što ću gledati film, ali kako god se ja osećala film će biti isti. Jednostavno će se prikazivati. Za mene, razlika je u tome što kada se bavim stvarima samo zabave radi, i ja sam srećnija.

Još uvek ću morati da se izborim sa svim ludostima i krećem se kroz uspone i padove, ali sam srećnija.

To mora da nešto vredi.

Ove nedelje sam bila u kontaktu sa ljudima koji sakupljaju verovanja. Znate, one stvari na koje smo toliko dugo pretplaćeni da smo i zaboravili stvarni razlog zašto. Nisu bila u pitanju samo religiozna verovanja, već i reakcije na ogovaranja koja se tiču visoko profiliranih pojedinaca sa kojima nikada nisu imali stvarnog ličnog kontakta. Iz onoga što ja razumem ove budže su gotove – oni imaju mane. O Bože! Samo ne mane!

Volim svoje mane. Imam na milijarde njih. Imam ih u svim oblicima i veličinama a pojavljuju se kada ih najmanje očekujem. Zabavljaju me u mirnim zimskim noćima i teraju ljude da pričaju o meni. Mane mogu biti zabavne.

Mane skreću našu pažnju na područja na kojima treba raditi. One su naši lični duhovni treneri. One se negde pojave da bi istakle nešto što treba tu da sredimo i kada to uradimo, vrate se i ponovo pojavljuju onamo gde iziskuju drugačiji odgovor. Nikada ne idu dalje, samo menjaju položaj.

Zašto onda želimo da ih iskorenimo? Ne samo u sebi nego i u drugima? Mane su izvor transformacije i prosvetljenja. Zašto ne želimo da dopustimo sebi i drugima da budu ljudska bića? Zašto ne želimo da se zabavljamo?

Imam prijatelje koji iz sve snage protestuju zbog političkih, društvenih i ličnih problema. Oni svaki trenutak pretvaraju u srčani udar i bacaju svoju životnu energiju u vetar. A za šta? Nikada nisam videla da se išta promenilo kao rezultat njihovih žrtava, osim akutnog gubitka njihove radosti. Ne izgleda mi kao da se mnogo zabavljaju.

Kada ja ne volim nešto, ili nekoga, prestanem da obraćam pažnju na to, ili na njih. Ne kukam, ne cepam svoje haljine i ne bacam pepeo na glavu.

Zašto? Jer razumem da i kada mi je stalo do svega toga i kada nije, ništa se zapravo ne menja. Sve je onako kako treba da bude i sve se samo vrti u krug.

Jedina stvar koja je bitna je ljubav. Ako damo ljubav, naučimo kako da primamo ljubav i delujemo samo iz ljubavi, onda imamo šansu da napravimo razliku u svetu.

A ljubav je suština zabave.

Ostalo je samo buka.


Slika: Harpo Marx


Prevela Jelena Živković