From the original English Make It So

Fionn Zarubica

lucagiordano_stmichaelPre neko jutro, dok sam se divila slici Luke Đordana (1632-1705) na kojoj je prikazan arhanđel Mihajlo kako pobeđuje satanu i prisećala se meseci nakon predviđanja iz majanskog kalendara da će doći kraj sveta, sinulo mi je da mi ljudi uvek živimo u stanju očekivanja neke vrste bitke, negde u budućnosti. To se ne odnosi samo na religiozne ljude koji čekaju kraj nekog doba, već brine sve nas; mi smo u svakom trenutku u stanju očekivanja sukoba.

Očekujemo sve – od toga da ćemo se svađati sa bakalinom oko ispravnog kusura, do toga da ćemo se gurati sa kolegom oko nekog projekta, do dolaska četiri jahača apokalipse.

Većina nas očekuje da će nam se život suprotstavljati na svakom koraku. Malo nas kroči u novi dan, a da se ne opremi za protivnika koga pretpostavlja da će ga sresti.

Ali od kakve nam je to stvarne koristi? Da li nas to zaista štiti ili nas unapređuje? Koliko je energije potrebno da se pripremi štit i onda da se taj štit nosi svakog sata, svakog dana kao teški oklop koji nosimo u svakoj situaciji i pri svakoj interakciji? Kakva se energija tako odašilje u svet ili, nasuprot tome, zadržava? Kako to utiče na naš pogled na situacije dok čkiljimo kroz otvore svojih borbenih šlemova, pri čemu nam je periferni vid odsečen; i kako to utiče na naše odnose sa drugima?

Dok razmišljam o svemu ovome, iznova i iznova se vraćam na činjenicu da se u hrišćanskoj Bibliji rat na nebu (Otkrovenje 12:7-10), koji je poslužio kao inspiracija za Đordanovu sliku, opisuje u prošlom vremenu, i da se prema pripovedaču, izgon satane u Had već dogodio.

Bitka između dobra i zla je bijena i dobijena. Dobro je pobedilo.

Dobro je pobedilo!

Kako bi bilo živeti makar samo jedan dan bez toga kao naše stvarnosti? Da je bitka između dobra i zla već bijena i dobijena i daviše nema potrebe da se borimo. Da ne postoji stvarni sukob i da je sve dobro. Kako bi bilo kad bismo svemu prilazili sa tom sigurnošću; kad bismo svaku situaciju doživljavali kao ne-problem i kada bismo svaku osobu koja započne sukob sa nama dočekivali shvatajući da je to samo osoba koja još nije čula vesti?

Pre neki dan sam čula predivnu molitvu od čoveka koji se zove Neale Donald Walsch, autor knjige Razgovori s Bogom, koja glasi:

„Hvala ti, Bože, što si mi pomogao da shvatim da je ovaj problem već neko rešio umesto mene.“

Da li možemo da odaberemo da provedemo samo još jedan dan u realnosti da je dobro pobedilo zlo i da je univerzum već rešio naše probleme? Kako bi smo u tom kontekstu iskusili šta znači život?

Da li bismo razmišljali o tome da tako provedemo još jedan dan, a onda još jedan…?

Bitka je gotova, vreme za borbu je prošlo, dobro je pobedilo.

I jeste tako.


Umetnička dela u vezi sa "ratom na nebu"

lucagiordano_stmichael

Luca Giordano (1632–1705)  
St. Michael
Date: circa 1663
Medium: Oil on canvas
Dimensions: Height: 198 cm (78 in). Width: 147 cm (57.9 in).
Current location: Gemäldegalerie