Kako se usuđuješ da kažeš da mogu da budem srećan?

Translated into Serbian from the original English In Defense of Pain

by Fionn Zarubica

rose-2Da li vam se ikada desilo da u razgovoru sa nekim iznesete optimističan stav o određenoj situaciji, a da se vaš sagovornik zbog toga uvredi – kao da ste pokušali da mu uskratite njegov bol? Ovakav razgovor ja iznova i iznova vodim ovde u Srbiji.

Kad god kažem da u nečemu vidim potencijal, veliku radost koja stiže odnekud ili svetliju budućnost, spočitava mi se da sam blesava.

Pravo na osećaj bola. Tačno, svi imamo pravo da nas nešto boli. Ali treba li da skupljamo taj bol, da ga gomilamo i štitimo? Ne govorim ja nikome da ne sme da oseća to što oseća. Ali imam li i ja pravo da osećam to što osećam? Radost, optimizam i uverenost da će sve izaći na dobro? 

Balkan ne doživljavam kao mesto koje je nepravedno izostavljeno iz napredovanja istorije. Ja ga zapravo vidim kao region u razvoju. Ne smatram da je njegov procvat osujećen, već naprotiv, kao da je bio u nekoj čekaonici jer njegovo vreme još nije došlo. 

Možemo da lečimo svoje rane i razmišljamo o svojim gubicima. Istina je da niko nema pravo da drugome oduzme patnju dok ta patnja sama ne prođe. Ali, da sad mogu da vas smestim u rajski vrt, da li biste mogli da otpustite tu patnju i uživate u rajskom vrtu? Da li biste uopšte bili svesni da ste tamo?

Vreme je da promenimo svest. Verujem da smo konačno pozvani da izađemo iz čekaonice, i to u savršenom trenutku, kada nam se nudi šansa da učestvujemo u zlatnom dobu osvešćenosti. Rajski vrt je od nas udaljen samo jednu misao, a ta misao je prihvatanje. I, kakav stav ćete zauzeti?

A ako možda ne živite na Balkanu? Pa isti princip se može primeniti i na život svakog pojedinca. Ako nas nešto zadržava u napredovanju, možda je to za naše dobro jer još nije vreme za naš uzlet. Međutim, kada dođe pravo vreme, da li smo spremni da odbacimo stari teret i prihvatimo blagoslov trenutka? Da li ćemo smeti da izađemo na scenu kada se zavesa podigne? Osvrnite se oko sebe – da li je došlo vreme da pokupite svoje stvari i izađete iz čekaonice?

English Language Version >


Translation by Alkemist Translation Agency