From the original English Freedom From Self Hatred

Fionn Zarubica

fionn-zarubica

Sukob sa sobom i sukob sa svetom ukorenjen je u mržnji prema sebi.

Većina nas provodi previše vremena izmišljajući ne tako lepe slike o sebi; a verujući da su one istinite stvaramo u sebi egzistencijalnu dismorfiju.

Umesto da prihvatimo stvari onakvim kakve jesu- jer postoji božanski red u svemu, i sve je onako kako treba da bude- mi zapravo samo dodajemo dramu na situacije koje nastaju u našim životima i tako stvaramo nepotrebne komplikacije.

Suviše lično reagujemo na mišljenja drugih, pridajemo značaj politici, etničkim razlikama, religioznim stavovima, rodnom identitetu, prethodnim uvredama, i još mnogo tome drugom.

Mi to zovemo vrednosti. Zovemo sebe principijelnim, jer, imamo pravila i zato moramo da ustanemo i borimo se za ono što je ispravno. To dokazuje našu dobrotu – to nas oslobađa.

Da li zaista?

Ono što ja vidim je da projektujemo samoprezir, kao kakvi paraziti, na bilo koju optužujuću okolnost koja dolazi k nama.

Nikada ništa dobro nije proizašlo iz ovoga, niti je jedan pošten čovek mogao da kaže da ga je tako nešto učinilo srećnijim.

Ljubav je odgovor, a pokrenuti ljubav možemo samo ako volimo sebe.

Posvećenost samorazumevanju ključ je sreće. Posvećenost univerzalnom razumevanju izlečiće  planetu .

Ova diskusija počela je sa osvrtom na pojedinca, ali pojedinac je relevantan za celinu. Svi smo mi jedno, a zajednički interes za dobrobit onog drugog, i planete, jedini je način da mir i harmonija napreduju a da rat i sukob budu neutralisani.


Prevela Jelena Živković