From the original English Rebranding X

Fionn Zarubica

serbia-flag-graphic-smiley-face


Ovih dana često čujem brujanje o rebrendiranju Srbije.

Pre svega, pitam se da li zaista možemo živuću, disajuću zajednicu nazvati brendom. U pitanju je marketinška strategija, a ne put do prosvetljenja.

Mada, iskreno, još više oklevam u vezi sa ovim "re" delom. To podrazumeva ponovno činjenje – ostavljanje onoga šta je bilo u korist onoga što mislimo da bi trebalo da bude, neka vrsta kulturološkog fejs liftinga.

Da li smo uopšte opremljeni da utvrdimo šta je to što bi trebalo da bude, da shvatimo božanski plan koji je na delu?

Ako već želimo da koristimo prefiks "re" zašto onda ne koristimo reči re-noviranje, re-konstrukcija, re-nesansa? Zašto ne govorimo o inspiraciji, oživljvanju i buđenju?

Ljudi i nacije se ne razlikuju; oni su zbir svojih iskustava, akumulirana mudrost svojih putovanja. Koliko bi bilo štete proćerdati sve to- umesto upotrebiti da proslavimo sve šta smo uradili, sve uspehe i neuspehe koji su nas doveli tu gde smo sada.

Budućnost u miru ne možemo graditi na temeljima nerešenog. Moramo se pomiriti sa svime što smo bili, i što jesmo, kako bi postali sve što možemo biti. Poricanje onog gde smo bili samo povećava nestabilnost. Kad god postoji pokušaj da se negira ili potisne ono šta se desilo ranije, tada je ono što će tek doći radikalno teže prihvatiti.

A to su priče onih koji su se izdigli iz poteškoća, koji prave razliku u svetu, koji su nesavladivi; i njihova je spremnost da podele svoje priče, bez stida, ta koja inspiriše, koja daje nadu drugima i vodi ih na njihovom putu.

Kako da krenemo ka inspiraciji, oživljvanju i buđenju? Tako što nećemo biti prijemčivi na fantazije prošlosti, tako što ćemo prihvatiti ono što je ranije bilo, i dobro i loše i ružno, uz iskrenost, ljubav i neosuđivanje, i tako što ćemo namerno ući u ovu eru promene svesti i prosvetljenja.

Stavimo svoju energiju u službu otkrivanja kako da s radošću koristimo ono što smo naučili na putu do isceljenja, ne samo zarad sebe i svoje zajednice, već i čitave planete.

Imajući istoriju u vidu, Srbija bi mogla da postane mudri starac u svetskoj zajednici, svetlost i izvor za druge.

To je izbor.


Prevela Jelena Živković