From the original English We Only React To Things We Suspect Of Being True

Fionn Zarubica

Miroku Bosatsu

Kažu da je reč oštrija od mača.

Moja prijateljica iz Srbije i ja volimo da iskoristimo trenutak predaha i da se ispričamo kad god to možemo. Zaista sam blagoslovena tim prijateljstvom jer sa njom mogu da pričam o svim dalekosežnim i važnim pitanjima a sve to u hodu.

Nedavno sam, tokom jednog od naših razgovora, komentarisala kako mislim da  ima veoma malo razlike između verbalnog i fizičkog zlostavljanja. U redu, možda je to preteška tema za jedan opušteni razgovor, ali takva je priroda našeg prijateljstva .

Kako god, na moje iznenađenje, rekla mi je da, po njenom mišljenju, u Srbiji, koncept verbalnog zlostavljanja nije u istoj ravni sa fizičkom zlostavljanjem. Jednostavno u svesti ljudi nije takav. Da li je tako nešto zaista moguće?

Srbi su poprilično dinamični u svojim verbalnim interakcijama. Stranci često misle kako se svađamo kada u stvari samo fino razgovaramo.  Pa ipak se i tu može provući malo surovosti, upućene ne samo direktno stranama u razgovoru, već i onima oko njih .

Ne znam da li je moja prijateljica iz Srbije u pravu, ali znam da reči mogu da povrede i da izleče; i da verbalno zlostavljanje ima isti efekat kao i fizičko, jer ono ranjava i uništava.

Deca ne umeju da se odbrane od ove vrste agresije, ali mi, kao odrasli, umemo, i to tako što ćemo da shvatimo da uspeh jednog ovakvog napada zavisi od stanja i prihvatanja napadnutog.
 .
Možda ne možemo da kontrolišemo druge ljude, ili da izbegavamo svakoga ko pokušava nešto protiv nas, zapravo, ne bismo to ni trebali. Ali, svakako možemo da zaobiđemo oštricu tog mača .

Ako neko koristi reči da bi te povredio, shvati to takvim, reci "ne hvala" i kreni dalje. Nemoj da prihvataš ništa manje od onoga što zaista jeste, i ne uzvraćaj. Budi radostan, deluj u skladu sa sopstvenim vrednostima i to će biti tvoja najmoćnija odbrana. Ništa ne može tome da se suprotstavi.

Koliko god to uticalo na nas, rešenje je da se ispita da li verujemo napadaču i da li i mi sami imamo isti kritički stav prema nama samima. Jer, ako smo napadnuti a saglasni smo sa napadačem, onda je napadač već pobedio.

Ali ako možemo da otkrijemo potisnuti negativan dijalog i da na njegovo mesto posadimo nove afirmacije, novu poruku u skladu sa kojom ćemo delovati, onda nećemo primetiti ni hiljadu mačeva koji vise iznad naših glava.

Kako bismo stvorili prostor za radost, tako da ona dođe i ostane uz nas, treba da budemo svesni svih učesnika u nasilju da bismo uopšte okončali taj ciklus, ko god ti učesnici bili i kako god se manifestovali.


Slika : Miroku Bosatsu, "Buda iz budućnosti", Koryu-ji Hram, Kjoto, Japan


Prevela Jelena Živković