From the original English Well, Here's Another Nice Mess You've Gotten Me Into!

Fionn Zarubica

laurelandhardy

Poželim li ikada da napustim planetu? Da, ponekad.

Mi koji smo odrastali gledajući Čarobnjaka iz Oza to osećanje nazivamo "Legni u polje maka i zaspi", ili kako je Stephen Colbert rekao: "Zavuci se u krevet i uz čizkejk čekaj da umreš".

Da li je to isto što i poželeti da skočiš s mosta? Uopšte nije. Više je perverzno priznanje da postoji nešto iznad ovog zemaljskog iskustva koje mislimo da imamo.

Da li je to ispravan stav? Ja stvarno mislim da jeste, jer je pošten; a verujem i da oni od nas koji ga imaju, osećaju tako jer znaju da smo u ovom svetu, ali ne i od njega. Ključni sastojak da se sve ipak ne uzima previše ozbiljno.

Imam slično iskustvo dva ili tri puta nedeljno kada treniram sa svojim fitnes trenerom – prelepom ali nemilosrdnom dušom koja me gura daleko dalje od onoga za šta mislim da je moja krajnja granica. Dala bih sve da se zaustavi. Ali, nikada ne bih menjala rezultate.

Na kraju dana znam da želim da sve ovo potraje malo duže, jer imam još toliko toga da uradim. Ne želim da se spakujem sve dok ne završim. I, zbog činjenice da znam da ja znam najbolje, klanjam se samoj sebi. Malo ja treba da sluša veliko ja.

Mislim da, dok smo ovde sve je to u redu, u stvari, od vitalnog je značaja za našu dobrobit da povremeno prihvatimo sopstvena obeshrabrenja i iscrpljenost. Ovo nisu pogrešna iskustva, ovo su vetrokazi. Dopuštaju nam da utvrdimo jesmo li se uputili u krivom pravcu. Oni nam pomažu da efikasnije plovimo.

Takođe je u redu želeti da napustiš planetu s vremena na vreme – da bi izdvojili svoje svetovne brige i onda radosno krenuli napred, na putovanje kući.

Normalno je želeti ići kući…  želim da odem kući… jednog dana…

Ali, čin je zrelosti i prilika za transformaciju da se uz blagost ostane gde treba delati…

…sve dok delo ne bude završeno.


Slika: Stan Laurel and Oliver Hardy (Stanlio i Olio)


Prevela Jelena Živković