From the original English Please Forgive Me

Fionn Zarubica

Fionn-Zarubica-3

Izvini, pogrešila sam, molim te, oprosti mi.

Ovde na Balkanu, to je očigledno rečenica koju izgovaram jezike čovečije govoreći.

Kad god sam iz sveg srca priznala nekome odavde da nisam u pravu i da sam napravila grešku, moje izvinjenje bi samo preraslo u sukob umesto da smiri situaciju. Zbog čega je to tako?

Primalac mog izvinjenja, gotovo nikada mi ne bi pružio oproštaj, već bi kao iz topa ispalio spisak svih razloga zašto je on u pravu, a zatim bi to ponavljao još pet ili šest puta.

Da li vama reč izlišan išta znači?

Zar nisam upravo rekla da nisam u pravu? Zar nisam preuzela svoj deo odgovornosti za nesporazum? Zar se nisam upravo izvinila?

Obično je period pre nego što priznamo svoju odgovornost za svu stvorenu zbrku – kada još uvek pokušavamo da budemo u pravu, a da pokažemo drugoj osobi da to nije –  tenutak koji izaziva najviše boli.

A onda kada sam već prihvatila sopstvenu odgovornost za situaciju u kojoj sam se našla… e pa onda sam već sam odustala od svakog konflikta u vezi sa time.

Ono što, po mom mišljenju, štrči u svoj toj dinamici, je to što je primalac izvinjenja toliko zauzet iznoseći dalje tvrdnje u korist sopstvene ispravnosti da ni ne shvata da je vreme da se spusti oružje.

I, što je još važnije, uopšte ne postavlja ključno pitanje :

Kako sam mogao da ti pomognem, podržim i umirim te, dušo draga, tako da uopšte nisi ni morala da napraviš grešku? Kako sam mogao da te pridržim draga moja?

U našem nastojanju da budemo u pravu skloni smo da zaboravimo da posedujemo dovoljno snage da obavijemo jedni druge ljubavlju, i da štitimo jedni druge od saplitanja. Imamo mogućnost da sprečimo grešku u samom njenom začetku umesto da njome naknadno budemo uvređeni; i, u namanju ruku, imamo snage da se ne uvredimo.

Možda i onome koji prašta treba da bude oprošteno. Možda i uvređeni može da odigra svoju ulogu u sprečavanju uvrede. Možda svi treba da uzmemo sasvim novi nivo lične odgovornosti u razmatranje?

Samo kažem…


Prevela Jelena Živković