From the original English From De-lusion To De-lightenment

Fionn Zarubica

krishna_arjunaŠta možemo da uradimo kada smo posečeni do srži, ranjeni tako duboko da osećamo da smo pali na samo dno dna zbog okolnosti koje su izvan naše kontrole a koje uključuju međuljudske odnose i komunikaciju?

Kada smo tretirani kao bedni prosjaci od strane ljudi kojima smo bili dragi prijatelji samo nekoliko dana ranije; kada su oni sa kojima smo došli u kontakt krivo shvatili nevine komentare ili bezopasne radnje i prenaduvali ih do veličine Kosovske bitke?

U ovom trenutku, mnogi od nas imaju upravo takvo iskustvo, i ono se ponavlja sve češće.

To nije proizvoljno; sledeće godine videćemo ovo mnogo puta. Zakoračili smo u apokalipsu, u veliko rasipanje iluzije. Anđeli duvaju u svoje trube. Naše maske bivaju strgnute od strane velike kosmičke ruke – i niko nije izuzetak.

Za one od nas koji se zalažu za promenu svesti ovo može biti tek blago neprijatno. Za one od nas koji to ne rade, ovo iskustvo može biti veoma bolno.

Samo zamislite kako to izgleda kada smo uvereni u određenu realnosti – posebno onu koja se odnosi na vrednosti ega kao što su moć i identitet – a onda se odjednom nađemo pred svojom zajednicom – i duhovno i telesno nagi, potpuno izloženi i potpuno nespremni?

Malo nas mora da zamišlja ovako nešto, jer svi to doživljavamo na nekom nivou.

Postoji mnogo učenja koja govore o pripremi, na primer priča o Deset djevojaka sa žišcima svojim u hrišćanskoj Bibliji,* ili u Bhagavad Giti, gde Krišna vodi Ardžunu "uz merdevine joge".** To je zaista dobro isplanirana smernica za ovo gde smo sada, i nije specifična za određenu filozofiju ili sistem verovanja.

Poruka je da se duhovno pripremimo, da se uspravimo, jer naše maske mogu pasti svakog trenutka. Možda čak shvatimo suštinu sami i skinemo ih bez ičije pomoći.

Što se tiče suočavanja sa pritiskom koji nam stvaraju oni koji bezglavo jure okolo, i koji nas u trenu šokiraju iznenadnim niskim udarcem, istina je da može biti teško ne da se odbranimo. Međutim, ako možemo preusmeriti ovu energiju otkrovenja, a to je ono šta jeste, onda možemo delovati kao provodnik kroz koji ona može da teče i kroz koji može da postane ništa manje od energije stvaranja –  transformišuće kreativne energije koja može da izleči planetu.

Odvratimo se od krivice i boli i krenimo ka saosećanju i razumevanju, preuzmimo odgovornost za ono što protiče kroz nas pripremajući se za i utemeljavajući se u služenju čovečanstvu. Zato što…

Ljubav je jedino što je važno!

Volim vas,
Fionn


* Biblija, Matej 25:1-13
** Šivananda, Svami (1995), Bhagavad Gita, Društvo Božanskog Života, ISBN 81-7052-000-2


Prevela Jelena Živković