Fionn Zarubica

From the original English Can You Compete With This?

epplisetskayaswan003bw5

Najčešće se kompeticija posmatra kao čin ulaska u, prijateljsko ili kakvo drugo, nadmetanje sa ostalima.

Hajde da bliže pogledamo reči…

Kom: Sa, zajedno, pored, kod, uz, u blizini

Peticija: moliti ili molitva

Kada se rastavi na delove kom-peticija takođe može da se tumači kao: zajedno sa drugima u molitvi radi postizanja nečega.

Zanimljivo.

U saradnji sa stručnjacima ovde u Srbiji, primetila sam da nisu toliko takmičarski nastrojeni već više odbrambeno. Tako da mogu da se podele na one koji vide "konkurenciju" kao manje od dva zla, i one koji su sigurni da ako nema "takmičenja" " uspeh" neće biti postignut.

Zašto ne vidim da postoje koristi od energije kom-peticije? Pa, po mom mišljenju, malo njih će osetiti radost i prosperitet; i ako postoji već utvrđeno mišljenje da se time ništa neće dobiti, rad sa drugima na ostvarenju molitvi nema prepoznatljivih osnova.

U nekim kulturama želja za takmičenjem se posmatra kao preimućstvo.

Kada se uključimo u kom-peticiju – kada bivamo u molitvi zajedno sa drugima radi postizanja nečega, onda je to prednost.

Kada ulazimo u rivalstvo, ili sitničavo takmičenje, braneći sebe od uspeha drugih, onda samo grizemo sami sebe  i izazivamo bol i patnju svuda.

Videla sam kako Maya Plisetskaya, Alicia Alonso, Rudolf Nureyev i Mikail Barishnikoff plešu, i ni za trenutak nisam osetila da je neko želeo da se takmiči sa njima.

Videla sam kako Artur Rubenstein, Jascha Heifetz, Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma, Mstislav Rostropovich i njegova supruga Galina Vishnevskaia nastupaju, a ni za trenutak nisam osetila da je neko želeo da se takmiči sa njima.

Bila sam privilegovana da vidim kako Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini i Gustavo Dudamel diriguju, a ni na trenutak nisam osećala da je neko želeo da se takmiči sa njima.

Zašto? Zato što su oni bili fokusirani na svoju strast, a ne na to da se brane od nas. Bili su iskreni i zaljubljeni u ono što su radili. Njihova energija nije podsticala sitnu konkurenciju, nije uzimala zarobljenike i nije se izvinjavala. Oni su bili ono što su bili – povezani, jedinstveni i u skladu.

Niko osim nas samih nema moć da nas isključi iz sopstvene genijalnosti ili da blokira naš pravi put. Samo nam naš strah govori da je drugačije moguće, i da je naš prtljag samo naš.

Zato, izazov je da se uključimo, izbacimo gobline iz svojih umova i da se upustimo u kom-peticiju. Da podržavamo jedni druge i budemo zajedno u postizanju mira i prosperiteta za planetu .

Odbrambenost zahteva mnogo energije i ne donosi nam ništa; zajednički rad olakšava breme i donosi radost.

Krenimo po radost!


Slika: Maya Plisetskaya

Gledajte kako Maya Plisetskaya pleše: "Labudovo jezero" Odetin solo, Čin II >


Prevela Jelena Živković