From the original English I'm Just Not That Political

Fionn Zarubica

romeo-and-juliet-reginald-denny-john-barrymore-leslie-howard-basil-rathbone-1936Teško mi je da ubedim ljude da mene politika ne zanima. U Srbiji neki ljudi sa kojima sam razgovarala veruju da je to luksuz koji imam zbog toga što u Americi promene koje svaka nova vlast donosi ne utiču toliko direktno na pojedince. Sa druge strane, u Americi obično misle da nešto krijem; a to nešto je uvek politički stav ili sistem mišljenja koji se protivi njihovom.

Ali ništa od toga nije istina. To je zbog toga što sam u ovoj fazi svog života stigla do mesta na kome me, da citiram Đidua Kriđnamurtija, „nije briga šta će se desiti“. Ne zbog toga što mi je svejedno, već zbog toga što duboko u sebi verujem da se ne dešava ništa što ne treba da se desi.

Ne kažem da me ne pogađa ono što se dogodi, da me s vremena na vreme nešto ne rastroji i da ponekad ne moram da se pozabavim svojom reakcijom na taj događaj, ali se na kraju uvek vraćam u onu poziciju u kojoj znam da je sve dobro.

Ja to ustvari posmatram kao da sam deo publike, a ponekad i izvođač, na nekom veličanstvenom pozorišnom događaju. Nikad ne znam šta će se otkriti u sledećem činu, ili kako će ispasti na kraju, ali znam da kada u drami ne bi postojao sukob, zavesa bi se spustila i svi bi otišli kući.

Nikada me nećete videti da reagujem na nešto iz sfere politike, niti da postavljam neku političku izjavu na društvenim medijima; nikada me nećete namamiti da se uključim u raspravu na nekoj večeri ili da me i najmanje briga za to šta vi verujete ili ne verujete – jer mene to prosto ne zanima. Ja ne mislim da je bilo šta od toga ono na šta treba da usredsredim svoju energiju da bih dobila rezultate koje želim.

A onda ima i ono pitanje: Da li imam kosmički pregled situacije, pa da znam koje rezultate želim?

Ahhhhh…. Ne!

Jedino što zasigurno znam jeste da je ljubav važna; a po mom iskustvu ne izazivam više ljubavi izazivajući sukobe.

Šta bi se desilo kada bi usred snimanja scene borbe iz Romea i Julije režiser viknuo „Rez!“ i svi se jednostavno zaustavili i odložili oružje; šta bi ostalo?

Bez borbe…

Tako ja želim da igram ovu igru.