From the original English Quantum Wrongness

Fionn Zarubica

adam_and_eve_1528

Da li postoji pogrešna odluka?

Ispostavilo se da su najlošije odluke koje sam donela u stvari bile moj najbolji izbor. Veoma je malo stvari u životu koje su me brže vodile ka dubokoj i dugotrajanoj spoznaji od onih određenih užasno lošom procenom sa moje strane.

Dobila sam više muzike za svoje pare, više milja za svoj dinar, donoseći "pogrešne" odluke, nego za sve pažljivo promišljene, prihvatljive i prave odluke na svetu .

To me je nateralo da se upitam, može li se napraviti pogrešna odluka?

Volimo da mislimo da je povučena kristalno jasna linija između dobra i zla, između pravog i uvrnutog. I samo zapadamo u problem kada pokušamo da definišemo i dogovorimo se gde je tačno ta linija.

Dobro i loše ne postoje u prirodi. To su koncepti koje su stvorili ljudi da ih kao merne alate koriste za društvenu i kulturnu interakciju. Svaka etiketa, bez izuzetka, dobro – loše, prošla je kroz filter koji je napravio čovek, bilo da je taj filter filozofija, religija, porodica, kulturne vrednosti, ili protivljenje istim.

Matematika je takođe merni instrument; to je jezik koji opisuje akciju, zakone i sisteme.

Svi smo mi donekle društveni matematičari. Definišemo sebe kao postojeće u nekoj fiksnoj tački u prostoru, a zatim brojanje otpočinje. Dodajemo svoje pluseve, oduzimamo svoje minuse, urezujemo uočene pobede i neuspehe, svoje dobro i svoje loše. Ali, ono što većina nas gubi iz vida jeste činjenica da vršimo ovo merenje pomoću proizvoljno definisanih ljudskih koncepata.

Ono što nas ne uče je da možemo da brojimo i u 3D prostoru, i to iz različitih pozicija, iz više uglova i pravaca, iz proizvoljnih polaznih tačka, izabranih pojedinačno, ili svih u isto vreme.

Takođe smo skloni da previdimo ulogu koju u svemu tome igra beskonačnost. To je verovatnoća u prostoru, bezobličje koji vezuje i spaja sve forme, ili ono što smo stvorili svojim namerama.

Ako je verovati tradicionalnom shvatanju postoji početak i kraj za sve što jeste. Svi događaji i ciklusi prate linearni put sve do njihovog završetka. Iz kvantne perspektive nema ni početka ni kraja. Svemir je beskonačno telo energije koje se večno vraća sebi.

Pošto su energija i masa ista stvar samo u različitim oblicima, ne postoji razaranje, samo transformacija. Ako bismo razotkrili "pogrešno", ono ne bi prestalo da postoji, ali bi se njegovi delovi rasuli. "Pogrešno" stoga može da se vidi ne kao skup loših stvari, već kao odabrani elementi celine, privremeno povezani od strane bezgraničnog, beskonačnog.
Da li postoji pogrešna odluka?

Ne možemo sa sigurnošću znati kako će bilo koja odluka ispasti, ali možemo biti sigurni da je svaka doneta odluka ispravna odluka. Znaćemo, ne tako što ćemo se prikloniti tuđem odobravanju ili utvrđenim običajima, već tako što ćemo biti prisutni u svakom trenutku i svaku odluku donositi kroz ljubav .
Ljubav je beskonačna, ljubav ne sudi, ljubav ne uništava; ljubav hrani i leči.

Kada je ljubav u igri, ništa ne može biti pogrešno.


Možemo li da donesemo pogrešnu odluku ako pokušamo?

Neka izazov ove nedelje bude da namerno donesete pogrešnu odluku; neka to bude najpogrešnija moguća pogrešna odluka. Planirajte je pažljivo kao što planirate svoje najbolje odluke. Sačekajte do kraja, a onda razmisle o tome kako se sve rešilo. Koliko je pogrešno bilo? Kako bi ta nedelja prošla da ste doneli pravu odluku? Vratite se ovde i podelite svoja iskustva.


Slika: Cranach the Elder, Lucas. Adam i Eva. 1528 . Galleria degli Uffizi, Firenca. Ulje na drvetu


Prevela Jelena Živković