From the original English What Is Your “Now” Quotient?

Fionn Zarubica

img_1231

Veliki su izazovi sa kojima se suočavamo zarad unapređenja ljubavi i razumevanja.

Ima jedna žena koju znam, ne znam je dobro, u stvari, znam je samo tako što je povremeno viđam da prosi na ulicama Beograda.

Ipak, izgleda da uvek naiđemo jedna na drugu, a svaki put kada je vidim ona ima neku lepu reč ili širok osmeh za mene.

Pre neki dan su se naši putevi ponovo ukrstili, a ja nisam imala ni dinara da joj dam, upravo sam ostala bez gotovine; ali i to je bilo u redu, samo smo šetale i razgovarale.

Ona nije od onih prosjaka kojih se plašimo i izbegavamo. Ona je nežna, milostiva i dostojanstvena. Verovatno imam više rezervi prema "prihvatljivim" ljudima nego prema njoj.

Iskoristila sam priliku da je pitam kako je to živeti tako potpuno u sadašnjosti. Očekivala sam da će mi to ona bolje nego iko drugi reći, jer ona bez sumnje živi svoju priču. Svi mi težimo tome, i ponekad mislimo da smo tu, ali ova dama je bez sumnje u sadašnjem trenutku – ne znajući kako će se dan odvijati i da li će ga preživeti. A ipak, nije joj teško i ne gubi radost.

Samo mi kaže da zna da će biti zbrinuta i da je sve dobro. Sve je dobro.

Provela sam veći deo prošle godine govoreći ljudima sa mnogo više prednosti tu istinu, ali oni nisu mogli da me čuju. Toliko su upleteni u strah i brige.

Nije da zagovaram beskućništvo, i sigurna sam da i ova žena ima svoje izazove, ali moram da kažem da se duboko divim njenoj hrabrosti, skromnosti i neiscrpnom duhu i sposobnosti da bude ljubazna prema svima koje upoznaje uprkos pritiscima sa kojima se suočava.

Rekla mi je da je uvek činim srećnom svojim osmehom.

Svi smo mi prosjaci na neki način. Ponekad pokušavamo da dobijemo neke stvari od drugih, stvari za koje mislimo da su nam potrebne, i uvek je tu najmanje jedan trenutak u našim životima kada shvatimo da moramo da potražimo pomoć, čak iako je tražimo samo u molitvama. Moja dama pita otvoreno, po ceo dan, svaki dan, a tako nežno i bez stida. Ona je istinski prevazišla ego.

Dok smo tako hodale i pričale, izrazila je žaljenje što nije uspela da se pridržava jednog od nedavnih crkvenih postova (ona je pravoslavna hrišćanka), a ja sam je samo pogledala u čudu. Rekla sam joj: "Vi znate da ste duhovni učitelj, zar ne?"

Bog neka blagoslovi i čuva moju prijateljicu.

Sve je dobro… i LjUBAV je jedino što je važno.


Slika: Manastir Gradac


Prevela Jelena Živković