From the original English Who Do You Want Me To Think You Are?

Fionn Zarubica

william-shakespeare-007

Pre neki dan sam zamolila prijatelja da pročita jedan od mojih blog postova i da mi kaže šta misli o njemu. Pomenuti post otpočinje citatom Vilijema Šekspira iz predstave Cimbelin.

On je odgovorio da ne može da se poveže sa biblijskim citatima jer nije religiozan.

Pa, ostala sam poprilično začuđena…

Prvo, tekst je u potpunosti sekularan. Drugo, iz onoga što ja znam o WS, on je bio loš momak svoje generacije, znate, jedan od onih tipova nestašnih umetnika koga je bilo kul voleti, a ne vrsta koja inspiriše anti-religiozan zanos. Treće, Biblija ima neke dobre citate, kao što ih ima i Kur'an, Bhagavad- Gita, roman Lolita, i Batmen stripovi – bez obzira u šta vi verovali.

To me je navelo na razmišljanje o kontekstu i otporu.

Osećam da smo se mi sami, kao društvo, tako čvrsto izranjavali da smo postali skoro nesposobni za uživanje i otvoreno igranje sa mislima drugih (pod drugima mislim na ljude koji ne moraju da dele naše stavove). I da ovih dana, baš MORAMO biti sigurni da svako zna u šta verujemo i za šta se zalažemo – ili da barem zna za ono u šta se pretvaramo da verujemo i za šta se pretvaramo da se zalažemo.

Zašto?

Iskreno, nije me briga da li me razumete. Mogu provesti ceo dan pokušavajući da vas nateram da me shvatite, ali verovatno ni onda nećete. Prisiljavanje na to bio bi veliki gubitak moje energije.

Ja sigurno neću ograničavati svoje lično izražavanje, istraživanje i putovanje da bih stigla do nekih određenih kulturnih krugova, sistema verovanja ili tampon zona koje čine da vam bude udobno, a stvarno se nadam da ni vi to nećete raditi zbog mene.

Imam prijatelje koji ne mogu da razmotre misli izvan sopstvenog koordinatnog sistema. U redu, Namaste i njima.

Međutim, nešto što je meni zanimljivo, barem prema mom iskustvu, jesu samozvani "liberali" među mojim poznanicima, koji su daleko najnetolerantniji kada se povede reč o liberalnim mislima.

Ali opet, možda ja jednostavno ne izlazim dovoljno…

A onda,  možda nebo sprečava pojedince da se zabavljaju uz konzervativne religijske stavove Vilijama Šekspira…

" …I vidim neznanje prokletstvo je od Boga, A znanje krila kojim letimo do neba…"

Henri VI, čin II 
Vilijem Šekspir


Prevela Jelena Živković