From the original English Is Plastic Necessary?

Fionn Zarubica

img_0201

Do sada sam se provozala Srbijom uzduž i popreko, obišla sela, muzeje, lokacije sa kulturnom baštinom, manastire i, naravno, porodicu i prijatelje. Videla sam neke fantastične predele i raznolike terene, bogate i po poljoprivredi i po istoriji.

Nažalost, ono što sam takođe videla na svakih nekoliko kilometara duž autoputa, jesu čitava brda koja se guše u plastičnim kesama – onim kakve dobijate u bakalnici i u mini marketima.

Kada sam ovog puta dolazila u Srbiju, ponela sam sa sobom nekoliko torbi za višekratnu upotrebu iz svoje omiljene prodavnice u Los Anđelesu, Whole Foods Market. Kada god imam da obavim neke svakodnevne poslove, uvek ih nosim sa sobom i u njih stavljam ono što pokupim usput. Zbunjuje me to što svaki put sa svakom kasirkom moram da se raspravljam o tome zašto stvari koje sam kupila stavljam u torbu za višekratnu upotrebu umesto u plastičnu kesu.

I na mojoj maloj zelenoj pijaci, čak i nakon tri meseca objašnjavanja da više volim da voće i povrće stavljam direktno u torbu za bakalnicu, prodavačica žuri da mi sve stavi u zasebne plastične kese pre nego što je zaustavim, a zatim u moju torbu za bakalnicu.
Kao da se ljudi ovde brinu da će time što mi ne daju plastičnu kesu da me liše mojih prava ili da ću se osećati prevarenom na neki način. 

Želela bih da svakoga ko uzima plastičnu kesu za jednu kutiju žvakaćih guma povedem na jednu vožnju duž autoputa u Srbiji. Želela bih da iz prve ruke vide kako se umanjuje lepota ove zemlje i kako se biljke i divlje životinje potiskuju.

Ovde nisam videla da se prodaju torbe za višekratnu upotrebu, ali me moji prijatelji uveravaju da ih ima; možda ja samo ne znam gde su, ali znam da svi imaju ceger.

Zamislite da jednog dana svi u svetu ponesu ceger u prodavnicu i kažu ne plastici. Međunarodni dan „Ponesimo ceger u prodavnicu“. Pomislite na milione plastičnih kesa koje neće naći put do naše predivne planete samo tog jednog dana?

Šta bi bilo ako bismo to uradili svakog dana?  

Ja se bavim zaštitom nasleđa, a planeta je naše ultimativno nasleđe – pa zar ne zaslužuje da je zaštitimo?


Grafički materijal: Zlakusa, Serbia, 2012